Společná iniciativa zákonodárců zvolených za Královéhradecký kraj má první výsledky – dostavba dálnice D11 byla zahájena

Začátkem letošního roku, 21. ledna 2014, se poprvé sešli poslanci a senátoři zvolení za Královéhradecký kraj, aby se shodli na tom, že dostavba dálnice D11 do Hradce Králové a její další pokračování je pro ně prioritou. Stanovili postup, aby co nejrychleji došlo k obnovení stavebních prací. V týmu, který se celé věci věnoval, je místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, senátor a hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, poslanci Jan Birke a Ivan Adamec a primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Právě město Hradec Králové sehrálo významnou roli v majetkovém vypořádání některých pozemků, čímž přispělo k tomu, že dostavba D11 mohla začít již v těchto dnech. „Město bude mít přímé spojení s dálnicí, tolik důležité pro podnikatele i cestovní ruch,“ uvedl primátor Zdeněk Fink a všem zúčastněným poděkoval.

Hejtman Lubomír Franc zmínil význam pokračování prací i další výstavby ve směru z Hradce Králové dále na Jaroměř a dále jako rychlostní silnice R11 přes Trutnov na Královec. „V úseku na Jaroměř jsou potřebné pozemky vykoupeny již z 92 %. Věřím, že i zde budou moci stavební práce začít v dohledné době, nejlépe ještě před dokončením dostavby dnes zahájeného úseku,“ uvedl.

Stavbaři se na D11 vracejí po osmi letech a práce začnou na těch nejnáročnějších částech, tedy na mostech a křižovatkách. Oproti původní ceně se podařilo dosáhnout úspory zhruba 18 % a konečná cena stavby je 1,1 miliardy korun. Řidiči by se po novém úseku měli projet v srpnu roku 2017.

„Jsem rád, že práce budou obnoveny, nicméně když se tak rozhlédnu, stále ještě nevidím Trutnov,“ komentoval s trochou nadsázky dnešní zahájení stavebních prací poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec.